Reducerea riscurilor pentru fumători, între scepticism și dezinformare – GFN 2022

Reducerea riscurilor pentru fumători, între scepticism și dezinformare – GFN 2022
Reducerea riscurilor pentru fumători, între scepticism și dezinformare / Sursă Foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 18/07/2022, 18:43
Actualizat: 18/07/2022, 22:01

În fiecare an, în jur de opt milioane de decese sunt înregistrate în rândul fumătorilor.

 Cum pot fi reduse riscurile asociate fumatului și cum ar trebui guvernele naționale să abordeze alternative potențial mai puțin dăunătoare la țigările tradiționale. Aceste subiecte au fost dezbătute de aproximativ 50 de experți internaționali în domeniul tutunului și al nicotinei, oameni de știință și activiști care au participat la Forumul Global al Nicotinei 2022 (GFN 2022), în perioada 16-18 iunie, la Varșovia.

Sub titlul „Tobacco Harm Reduction – Here for Good”, forumul a fost organizat în 6 paneluri care au acoperit subiecte diverse, de la scepticismul asociat inovației, la corectitudinea politică a argumentelor științifice și până la discursul public guvernat de dezinformare.

De altfel, unul dintre subiectele fierbinți pe agenda Forumului a fost eșecul măsurilor luate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în contextul crizei globale din domeniul sănătății publice provocată de consumul de tutun și de fumat. În acest context a fost publicat studiul directorului general al Institute for Tobacco Studies din Suedia, Dr. Lars Ramström, care demonstrează ineficiența măsurilor OMS și confirmă necesitatea schimbării în abordarea politicilor publice din domeniul fumatului.

Setul de măsuri al OMS, lansat în 2007 sub numele „MPOWER”, propunea șase măsuri de control: monitorizarea consumului de tutun și politicile de prevenire; protejarea de fumul produs de țigările clasice; susținerea măsurilor de sprijin pentru renunțarea la fumat; avertismente cu privire la pericolele pe care le prezintă fumatul; interdicții în privința publicității și majorarea taxelor aplicate produselor din tutun. După 15 ani de la implementarea acestui program, numărul total de fumători a rămas neschimbat din anul 2000, în ciuda măsurilor MPOWER.

Studiul arată că doar 11% din variația mortalității ar putea fi explicată prin nivelul de implementare a măsurilor MPOWER și demonstrează că produsele cu nicotină care nu implică ardere sunt mai puțin nocive și mai eficiente în reducerea mortalității asociate fumatului.

Cercetarea mea demonstrează că MPOWER nu funcționează așa cum ar trebui în Europa. Cheia pentru reducerea mortalității este reducerea efectelor nocive ale fumatului prin trecerea de la țigările clasice la produse cu nicotină mai sigure. Printre acestea se numără nu doar snus-ul de tip suedez, ci și țigările electronice, produsele cu nicotină pentru uz oral și produsele care încălzesc tutunul. OMS și alții trebuie să țină cont de știința modernă și să treacă de la respingerea strategiei de reducere a efectelor nocive ale fumatului la promovarea acesteia. Guvernele își pot face treaba adoptând politici de taxare prin care produsele cu risc scăzut să fie mai ieftine decât țigările”, a declarat Dr. Ramström.

Ideea unei abordări noi, care să includă în dialogul public și comunitățile afectate de fumat, a fost o temă constantă pe agenda celor trei zile ale evenimentului. Este nevoie ca autoritățile să înțeleagă importanța încurajării fumătorilor să treacă la produse cu nicotină mai sigure, consideră unanim specialiștii, care au mai atins un punct sensibil: influența dezinformării.

Experții invitați la conferință au împărtășit cu publicul exemple de campanii de dezinformare în jurul țigărilor electronice și a altor produse cu nicotină fără fum în cel de-al treilea panel de discuții – „Dezinformare: în cine putem avea încredere?”. Ei au descris modul în care informațiile înșelătoare afectează nu doar percepția publică, ci și politicile de sănătate pentru reducerea riscurilor asociate fumatului.

Forumul Global pentru Nicotină este singurul eveniment internațional care se concentrează pe rolul produselor cu nicotină mai sigure. Se estimează că 82 de milioane de oameni vapează acum în întreaga lume, iar alte 30 de milioane folosesc alte produse cu nicotină mai sigure, iar mulți s-au lăsat complet de fumat după ce au făcut schimbarea. Și totuși, multe guverne amână reglementarea noilor categorii de produse cu nicotină. 36 de țări au interzis produsele pentru vapat, iar 14 au interzis vânzarea de produse care încălzesc tutunul.

 

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Buletinul și permisul se SCHIMBĂ complet. Este o premieră în România
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Alimentele bogate în sare ar trebui interzise, recomandă OMS
×